Traiste traditionale romanesti din lana sau bumbac, tesute sau brodate.
Traistele tradiționale românești din lână,in sau bumbac reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și tradițional al României. Aceste obiecte care completeaza vestimentatia traditionala, sunt  folosite și apreciate 

Trăistele tradiționale românești se disting prin ornamentarea elaborată, diversitatea motivelor si versatilitatea materialelor tesute.Acestea includ motive tradiționale românești precum motive geometrice, florale sau animale stilizate. Fiecare zonă a României are tradiții propri și modele unice.

Tesaturile tradiționale românești au fost inițial create ca obiecte de îmbrăcăminte sau accesorii pentru a ține de cald în timpul iernilor, dar astăzi sunt apreciate și ca piese de decor. 

Trăistele tradiționale românești sunt mult mai mult decât simple obiecte. Ele păstrează și transmit moștenirea culturală și tradițiile străvechi ale României. Achiziționând o trăistă tradițională românească, cineva nu numai că obține un produs de calitate, ci și susține artizanii locali și contribuie la conservarea patrimoniului cultural.

În concluzie, trăistele tradiționale din lână sau bumbac, țesute sau brodate, sunt adevarate opere de artă care îmbină frumusețea și utilitatea, sunt simboluri ale bogatei moșteniri culturale romanesti.